
POLİÜRETAN ZEMİN KAPLAMA
Zemin kaplama ürünleri arasında ağır yük dayanımı en fazla olan zemin sistemleri içerisinde poliüretan zemin kaplama ilk sıralardadır. Yapı (son aldığı hal) ve uygulanış itibariyle epoksi zemin kaplama sistemleri ile benzerlik gösterir. Epoksi sistemlere göre üstün özellikleri olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur.
İlk aşamada akıllara gelen soru poliüretan nedir? sorusu olabilir. Linke tıklayarak detaylı bilgiyi elde edebilirsiniz. Poliüretan kısaca sentetik bir polimerdir. Sert ve yumuşak halleri ile oldukça geniş kullanım alanları vardır. Bu kullanım alanlarından en yaygın olanları plastikler ve plastikleştiriciler sektörü, zemin kaplama sektörü, yalıtım (izolasyon) sektörü gibi sektörlerdir.
Poliüretan zemin kaplama ürünü kullanım kolaylığı açısından bir çok alanda tercih edilebilmektedir. Aşağıda kullanım alanlarına değineceğimiz bu ürünün uygulaması aşağıdaki gibi olmaktadır.
Poliüretan Zemin Kaplama Uygulaması Nasıl Yapılır? Poliüretan zemin kaplama nasıl uygulanır?
Poliüretan zemin kaplama uygulamasını yaparken nem, sıcaklık, hava akımı gibi şartların olgunluğuna dikkat edilerek işe başlanmaktadır. Başta beton zemin olmak üzere bir çok zemine uygulanabilecek özelliktedir.
Zemin Hazırlığı: Zeminin nemden arındırılmış olması gereklidir. Kuru bir yüzeye uygulama yapılmalıdır. Bu nedenle ortam sıcaklığının da optimum düzeyde olmasına özen gösterilmelidir. Zemin temizlenmeli, tozdan, kirden arındırılmış olmalıdır. Zemindeki pürüzler düzeltilmeli ve gerekli rötuşlar yapılmalıdır.
Astar Kat Uygulaması: Zemine uygulanan ilk kat olan astar kat uygulaması ile zemin ve uygulanacak poliüretan ürünün yapıştırılması sağlanacaktır. Astar katın çok ciddi bir yapıştırıcı özelliği mevcuttur. Böylece hem zemini sağlamlaştıracak, hem de ürünün zemine tutunmasını sağlayacaktır.
Ara Kat Uygulaması: Astar kat uygulamasının kurumasından sonra belli bir ölçü kullanılarak astar üzerine arajat uygulanır. Uygulanacak ölçü, mekanın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Poliüretan zemin yaptırırken özellikle metrekareye uygulanacak miktarları bilmenizde fayda vardır. Ara kat ürününün içerisine veya uygulamadan hemen sonra üzerine kuartz kum uygulaması yapılabilmektedir. Hem dolgu hem de pürüzlerin giderilmesi amaçlı kullanılabilmektedir. Yapılan uygulama zeminde güçlü bir yalıtım sağlar. Ayrıca yumuşak bir zemin hissi verdirir. Çekme ve germe mukavemetinin esas gerçekleştiği katman bu katmandır. Son kat uygulaması ile bir bütün olarak hareket eder.
Son Kat Uygulaması: Adından da anlaşılacağı gibi kullanıcıların gözüne hitap edecek olan katmandır. Self leveling olarak (kendiliğinden yayılan) hareket edebilen bu katman düz, derzsiz, pürüzsüz bir görünüm ve yumuşak bir kullanım deneyimi sunar. İsteğe göre parlak veya mat olarak uygulanabilir. Kaymaz, yapışmaz, darbelere, yüke karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda hijyenik ve anti bakteriyel özelliktedir. Reaksiyonunu 14 (ondört) gün içerisinde tamamlar. Bu süre uygulanan ürünün çeşidine, kalitesine, içerisindeki hızlandırıcı veya yavaşlatıcı maddelere göre değişiklik gösterebilir.
Çizgi ve Desen Uygulaması: Otoparklar, hastaneler, fabrikalar ve daha bir çok alandan poliüretan zemin üzerine yönlendirici, ikaz edici, düzenleyici ve estetik bir görünüş verici çizgiler ve desenler uygulanmaktadır. Bu çizgiler de yine poliüretan ürün özellikli olmaktadır. Soğuk pres veya püskürtme gibi yöntemlerle uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama mekanın ihtiyacına göre düzenlenebilmektedir.


